Dijkgraaf Jan Geluk lichtte bij aanvang van de bijeenkomst in het Waterschapshuis toe wat de opgaven voor ons waterschap zijn, en heeft nader ingezoomd op het thema voor ons die dag.
De bijeenkomst had als thema ‘het Kier-besluit’ en de compenserende maatregelen om voldoende zoet water voor de landbouw op eilanden Voorne Putten en Goeree Overflakkee te garanderen.
Het Kierbesluit is een besluit, genomen in 2013 door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, met als doel de internationale vismigratie te versterken en hopelijk weer op het niveau te krijgen van voor de afsluiting van het Haringvliet.
Het gaat om het op het kaartje aangegeven gebied, dat we bezocht hebben gedurende de dag om de sluizen te bekijken en de compenserende maatregelen te zien die zo goed als afgerond zijn.
In 2018 gaan de sluizen op een kier en kan zoute water het Haringvliet instromen.
Het gearceerde gebied zal zouter worden. Doordat Evides drinkwater uit het Haringvliet haalt, moet het inlaatstation van Stellendam (bij de sluizen) verplaatst worden naar een plaats ten oosten van Middelharnis. Ook het Waterschap Hollandse Delta moet de inlaat van zoet water, t.b.v. de landbouw op beide eilanden, verplaatsen. Daardoor moeten ook nieuwe watergangen gegraven worden en bestaande watergangen verbreed worden.
Op deze plek is goed te zien dat het zoetwaterkanaal wordt aangelegd.
Met een bus zijn we van Ridderkerk naar Stellendam gereden, waar we in Zoet of Zout de lunch gebruikt hebben. Aansluitend hebben we een lesje TaiChi gehad, om je iets van zelf verdediging (ook in lichaamstaal) eigen te maken en de nodige spieren los te maken, waaronder de lach-spieren.
Restaurant Zoet of Zout, de Haringvlietsluizen en A-Seal bevinden zich op loopafstand van elkaar, bij Stellendam.
Aansluitend bracht een aantal van ons een bezoek aan de Haringvlietsluizen. Deze zijn gereed gekomen in 1958. Daar kregen we van een medewerker van Rijkswaterstaat een toelichting op het op een kier zetten van de sluizen. Ook hebben we daar het bijbehorende museum bezocht en een blik in de controle kamer geworpen. Het is de bedoeling in september 2018 de sluizen op een kier te zetten.
Heel veel deelneemsters namen de uitdaging aan om een lesje TaiChi bij te wonen.
In de controle kamer wordt 24-uur, 7 dagen in de week overzicht gehouden op de sluizen en de weg en ook op de doorgangssluizen voor de scheepvaart.
De rest van de groep heeft de Zeehondenopvang A-Seal bezocht. Bij A Seal worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Dit zijn voornamelijk jonge zeehondenpups die hun moeder zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond of ziek zijn. Wanneer de zeehonden weer helemaal gezond zijn en in staat om in het wild te kunnen overleven, worden ze weer vrijgelaten. Dat gebeurt op het strand, onder grote belangstelling van het publiek.
Weer terug in de bus, op weg naar de nieuwe inlaatplekken voor zoet water. Daarbij werden we door een project manager van WSHD van bijzonder prettige en deskundige toelichting voorzien. Rijdend over het eiland van Stellendam via Dirksland naar Middelharnis kregen we ook een indruk van de prachtig bloeiende tulpenvelden op Goeree- Overflakkee.
We hebben de dag afgesloten met een heerlijk buffet met elkaar.
Dorien Kickert
Waterschap Hollandse Delta
34e Waterlelie dag Hollandse Delta 13-04-2017