Alet Boukes

Alet Boukes,Groot Salland

Gedicht Over de IJssel

Gedicht‏

Alet Boukes , 13 februari 2015

Geachte dames van het waterlelienetwerk, ( wat een mooie naam! )

Via Herma Nap, voorzitter van de CDA fractie van het Waterschap Groot Salland ontving ik een mail over uw netwerk. U vraagt om een bijdrage.
De lijst van de CDA fractie van Waterschap Groot Salland bestond aanvankelijk uit louter mannen ( 10 in totaal) en toen ik dat gewaar werd heb ik me alsnog spontaan aangemeld om lijstduwer te worden. Kennelijk is er soms toch nog een glazen plafond dat doorbroken moet worden. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Ben nu lijstduwer en sta op plaats 9. Ik was twaalf jaar lid van de Zwolse gemeenteraad, dus besturen is me niet vreemd, en van 2009-2011 de officiële stadsdichter van Zwolle. De eerste vrouwelijke overigens. In dat kader nu ook mijn bijdrage aan u. Tijdens mijn stadsdichterschap schreef ik in opdracht van het Stedelijk Museum Zwolle een gedicht dat ik destijds bij de opening van de tentoonstelling ‘De IJssel in beeld” heb voorgedragen.
Het gedicht werd toen al goed ontvangen. Nog mooier werd het toen ik werd benaderd door Mip van der Heide, dirigente van koor de Koor uit Zwolle. Zij was ook enthousiast en heeft de tekst op muziek gezet. Later kwam daar nog een filmmaker bij die er voor heeft gezorgd dat het gedicht ook verbeeld werd. Zelf heb ik in een later stadium ( toen was de film al vervaardigd)nog een couplet toegevoegd in het kader van ruimte voor de rivier. Die strofe wordt hier niet meegezongen, helaas. “Over de IJssel”  in woord, geluid en beeld. Hoop dat u het mooi vindt.
Ik stuur u het you tube filmpje toe via bovenstaande link en de tekst van het gedicht in de bijlage. Hoewel de tekst volgens mij in het filmpje toch ook zeer goed verstaanbaar is. Het filmpje mag eventueel op de site. Ik heb toestemming van de dirigente en via haar ook van de vervaardiger van de film.
Filmpje Over de IJssel plus.docx:  https://www.youtube.com/watch?v=Q1xhOL5fHUU

Met vriendelijke groet,
Alet Boukes

Over de IJssel

Op de stroming van de IJssel glijdt het land aan mij voorbij wilgen, weiden, uiterwaarden roodbont vee, een boerderij
Op het wiegen van de golven waar het water wordt gehoord vliedt wat vol is voor een ledig lucht geeft adem aan het woord
In het water van de IJssel spiegelt zich het hemelzwerk wolken jagen door de golven beeld gestold tot meesterwerk
De rivier de ruimte biedend geeft het land een nieuwe grens samenspel om te gedijen veilig voor natuur en mens
Aan de oever, op een kade klingelt licht een carillon torens, schepen, roezemoezen stad die glinstert in de zon
Altijd gaan en altijd komen veren, bruggen, verre dromen is daar aan de overkant nog een ander, groener land?
Waar ik ook maar heb gezworven altijd trok zij mij naar hier naar haar boezem, voedstermoeder ‘k ben een kind van die rivier

Alet Boukes
Stadsdichter Zwolle 2009-2011