Anke van Essen-van Mazijk * 7 juli 1940 – 19 mei 2025 * Coördinator Waterlelienetwerk 2003 – 2009
Maandag 19 mei jl. overleed Anke van Essen-van Mazijk. Anke was samen met Leonie een van de drijvende krachten achter het Waterlelienetwerk. Het netwerk heeft veel aan Anke te danken.
Anke van Essen was van 1995 tot 2005 Dagelijks Bestuurslid van waterschap De Brielse Dijkring. Later was zij Algemeen Bestuurslid bij het fusiewaterschap Hollandse Delta. Anke kwam in het bestuur op persoonlijke titel zoals dat in die tijd nog ging. Voordat Anke werd benoemd was het lang de gewoonte alleen maar mannen te benoemen in de dagelijkse besturen van waterschappen. Daarom waren het echte mannen- bolwerken.
Anke vond dat daar verandering in moest komen. Er zaten immers landelijk gezien maar weinig vrouwen in de waterschapsbesturen. Het percentage vrouwen moest omhoog naar 30 procent. Anke vond dat vrouwen een grote bijdrage konden leveren in waterschapsbesturen door hun pragmatisch denken en handelen. Haar motto was dan ook dat diversiteit voor meerwaarde in de besluitvorming zorgt.
In 1999 is ‘Waterlelie’ opgericht, het ‘landelijk netwerk voor vrouwen in waterschapsbesturen’ Anke was bij deze oprichting aanwezig. Dit netwerk heeft in 2008 in samenwerking met de Nederlandse Vrouwenraad een campagne opgezet met als doel om meer verkiesbare vrouwen hoog op de verkiezingslijsten geplaatst te krijgen bij de Waterschapsverkiezingen van 2008.
Hoewel de campagne “Water zoekt vrouw” een succes bleek te zijn, bleef het percentage steken op 24 procent. Bij de verkiezingen dáárop werd de campagne nog eens herhaald. Bij maar enkele waterschappen is de 30 procent gehaald.
Alle nieuwbenoemde vrouwelijke waterschapsbestuurders kregen een opleiding om meer kennis te vergaren en zo goed gesteld te staan om de uitdagingen aan te gaan in de waterschapsbesturen. Anke was een van de dames die deze opleidingen verzorgde. Haar bestuurlijke kennis, met name gericht op de waterschappen, wilde zij graag delen.
Doordat er steeds meer kleine waterschappen gingen fuseren, tot uiteindelijk 21 grote waterschappen/hoogheemraadschappen, werd het niet gemakkelijker om vrouwen naar voren te schuiven. Volhouden was het devies. Contact houden met de benoemde bestuurders en aandacht blijven vragen voor het onderwerp diversiteit.
Anke werd in 2003 coördinator van Waterlelie nadat de oprichtsters Thea de Roos-van Rooden en Marga Kool waren gestopt. Samen met Leonie Bruggink-van der Steen organiseerden zij tot 2009 samen de Waterleliedagen. Twee keer per jaar, iedere keer bij een ander waterschap. De vele foto’s hiervan heeft zij vorig jaar nog verzameld en ingeplakt.
Anno 2025 bestaat Waterlelie nog steeds met inmiddels 42 bijeenkomsten bij alle waterschappen in Nederland achter de rug.
Met haar oprechtheid, eerlijkheid en standvastigheid heeft Anke een grote bijdrage geleverd aan het belang van water en de positie van vrouwen in de waterschapsbesturen.
Naast water had Anke als ook een grote belangstelling voor de natuur waar zij zich in andere gremia hard voor heeft ingezet.
Voor haar inzet in de waterschappen en daarbuiten ontving zij op 18 september 2008 te Ridderkerk, tijdens de 18e Waterleliebijeenkomst in waterschap Hollandse Delta, een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de orde van Oranje-Nassau. Eervol en welverdiend!
We danken Anke voor haar enorme inzet voor het Waterlelienetwerk en het waterbeheer in Nederland en we herinneren haar als een bijzondere doortastende bestuurder en een heel prettig mens!
Coördinatoren Klazien Hartog & Leonie Bruggink-van der Steen



www.waterlelienetwerk.nl: Waterlelieboek 15 jaar Waterlelie
Pagina 36-38 uitreiking Koninklijke Onderscheiding Anke van Essen
