Openingsavond: Strijd! 100 jaar Vrouwenkiesrecht

 

De directie en medewerkers van het Groninger Museum nodigen u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht op donderdag 9 mei om 18.30 uur (deuren open om 18.00 uur).
Speciale gast is Jeltje van Nieuwenhoven, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer. Janine Abbring presenteert de avond. Sprekers zijn Andreas Blühm namens het Groninger Museum en gastconservator Mineke Bosch, die haar boek Strijd! De vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922 zal presenteren. Er is muziek van Izaline Calister, Marene Elgershuizen en Bladgoud.

Op 9 mei 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de wet op het vrouwenkiesrecht na lang actievoeren werd aangenomen in de Tweede Kamer. Tot in de kleinste plaatsen in het land waren afdelingen van de in 1894 opgerichte Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht die daaraan hadden bijgedragen. Maar de vrouwenkiesrechtstrijd werd ook wereldwijd gevoerd en de Nederlandse vrouwen waren belangrijke partners in de internationale beweging. Aan de hand van schilderijen, vaandels, foto’s, cartoons en bijzondere documenten brengt de expositie deze historische episode tot leven, en herinnert ons eraan dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt.

Wilt u de avondopening bijwonen, registreert u zich dan alstublieft vóór 2 mei 2019 via www.groningermuseum.nl/opening-strijd.
Deze uitnodiging is geldig voor twee personen en strikt persoonlijk.

Ook overdag zet het museum de deuren open voor de landelijke viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht. Van 10.00-17.00 zijn er diverse lezingen, interviews en optredens. De toegang is gratis.
Kijk voor het programma op www.groningermuseum.nl/strijd